Kiva kun tulit pistäytymään sivuilla, tässäpä pieni esittely henkilöstä joka on sivujen takana. Kuten sanottu, tai kirjoitettu, nimeni on siis Minna ja olen luonteeltani, sanoisinko sosiaalinen tyyppi. Kaikkinainen rupattelu koirista ja miksei muustakin sujuu suhteellisen näppärästi, minkä esimerkiksi huomaa puhelinlaskujen loppusummasta… Luonteeseeni kuuluu ystäviltäni saadun palautteen perusteella myös pedanttisuus sekä aikaansaavuus, varsinkin kun kuulema sille päälle satun :-) minna_puhelimessa_1973_pienennetty.jpg

Olen syntynyt Helsingissä, Katajanokalla ja ensimmäiset elinvuoteni vietin Helsingin sykkivässä sydämessä. Muutin myöhemmin vanhempieni suosiollisella avustuksella Vuosaareen ja kävin siellä peruskoulun. Sieltä matkani jatkui Käpylän Ammattioppilaitokseen, josta valmistuin kemianprosessinhoitajaksi vuonna 1988. Sen jälkeen olenkin tehnyt kemian alan töitä, tosin vuonna 2007 vaihdoin työpaikkaa, aivan toisenlaiseen ympäristöön, ja kemianteollisuus jäi taakse. 90-luvun alussa sattumien summa kuljetti minut Vantaalle, jossa viihdyn siippani Jannen kanssa. Pääkaupunkiseudulla on hyvä asua ja tehdä töitä, mutta jo lapsuuskesien maalaismuistojenkin takia veri vetää välillä edelleen maaseudun rauhaan.

Liekö heti ensimmäisten sanojen joukossa opittu sana "koira" ollut jotenkin enteellinen tulevien harrastusteni suhteen…Varsinaisesti koiraharrastukseni alkoi ystäväni Iran Karo-koiran (xn) kanssa vuonna 1992 agility- ja tottelevaisuusharjoituksissa. Karon kanssa minna_ja_mari-koira_200774_pienennetty.jpgtulikin osallistuttua mukavalla menestyksellä möllikisoihin agiliidossa ja käytiinpä sitä muutamissa mätsäreissäkin samaten ihan mukavilla tuloksilla. Paras kotiin vieminen taisikin olla BIS 3 –sijoitus. Myöhemmässä vaiheessa, vuosina 1996 - 1997 toimin Iran toisen koiran Nitan (bpgn) apuohjaajana viestillä. Näiden vuosien välillä ja jälkeenkin huomasin olevani enemmän ja enemmän mukana koiratouhuissa, mutta ensimmäinen oma koira Uffe saapui talouteemme kuitenkin vasta vuonna 2001. Uffe on rodultaan "mustana paholaisenakin tunnettu" schipperke. Oman koiran tulon jälkeen ns. "tervettä päivää" ei omistaja ole nähnyt, sillä niin vahvasti tämä koiraharrastus on ihmisen vienyt mukanaan. Uffen kanssa olen tokoillut, harrastanut henkilöhakua, pelastuskoiratoimintaa raunioilla ja käynyt myös näyttelyissä.

Rotutuntemuksen lisäämiseksi olen reissannut vuosina 2004 ja 2005 Englantiin Crufts:in näyttelyyn, jossa kehässä onkin tullut nähtyä hulppea määrä schipperkejä kaikissa sallituissa värivariaatioissaan ja onpa sitä tullut nähtyä jopa sielläkin muutama hännällinen yksilökin :-)

Kehän laidalla olen saanut ilon tutustua useaan erimaalaiseen schipperke-kasvattajaan, jotka kuuluvat edelleen tuttavapiiriini sähköpostikirjeenvaihdon merkeissä. Tulevaisuudessa haluaisin matkustaa uudelleen Englantiin, koska siellä olevat schipperket viehättävät rotutyypiltään silmääni eniten. Kyseistä rotutyyppiä ilmentää mielestäni (vain kuvista näkemäni) Minette Of Kelso syntynyt vuonna 1930 ja ("livenä" näkemäni) Franhowil Frankie Boy syntynyt vuonna 1998. Englannin lisäksi kiinnostukseni voisi kohdistua myös Hollantiin, tätä ajatusta täytynee kuitenkin vielä kypsytellä.

Olen tehnyt erilaisia taulukoita, esim. luonnetestatuista schipperkeistä, vuosittain rekisteröidyistä pennuista ja jalostukseen käytetyistä koirista, tyydyttääkseni omaa mielenkiintoani ja tietysti tarjotakseni tietoutta myös muille samoista asioista kiinnostuneille.

Sukutaulu-projekti sai alkunsa muistaakseni vuonna 2003 Marja Valmisen-Peltosen (kennel Sengomar) toimesta, jolloin Suomen Kennelliiton KoiraNet-hankkeesta ei ollut vielä mitään tietoa. Pian projektin alkamisen jälkeen sukutaulujen syöttäminen siirtyi Oksasen Jennyn ja minun vastuulle.

Jokainen taulu on tehty siten, että mikäli pentueessa on sekä uroksia, että naaraita, nämä molemmat taulut linkittyvät toisiinsa. Internetistä löytyvät linkit taas on kerätty kasvattajittain (aakkosellinen hakemisto) word-dokumenttiin, joka siis löytyy näiltä sivuilta. Tästä keräämästäni hakemistosta löytyy huomattavasti kattavammin koirien sukutaulutiedot esim. verrattuna SKL:n KoiraNet:iin, sillä kuten tiedossa on, siinä on edelleen korjauksista huolimatta sekä virheitä, että puutteita. Etuna tällaisella hakemistolla on KoiraNetiin verrattuna mm. kuvien lisääminen ja mahdollisen omistajatiedon löytyminen.

Saatuani tämän hakemiston valmiiksi kiinnostuin erityisesti koirien sukusiitosprosenttien laskemisesta, kuten myös yleisesti koko rodun historiasta, siinä esiintyvistä sairauksista, luonteenpiirteistä jne. Tein ns. tutkivaa journalismia ja etsin mahdollisimman hyvää ja tietenkin edullista ohjelmaa, jolla olisi mahdollista nämä sukusiitosprosentit laskea. Kokeilin ensin kotimaista Koirasuku-ohjelmaa, mutta tämä ohjelma ei vastannut mielestäni tarpeitani riittävän hyvin. Aikani etsittyäni löysin Kanadalaisen Pedigree v. 4.0.6 ohjelman, joka osoittautui toimivaksi ja jota olenkin vuodesta 2004 lähtien käyttänyt. Syötettyäni tuhansien koirien suvut ohjelmaan päädyin käsittelemään jokaista jo tekemäämme sukutaulua ja lisäämään nämä laskemani prosentit myös niihin.

Valitettavasti ja suureksi surukseni kyseinen sivusto (seitti.net) palvelin poistui käytöstä toukokuussa 2013. Kaikki sinne syötetty tieto siis hävisi ns. bittiavaruuteen :-( Kesäkuussa 2013 aloitin kuitenkin uudelleen listaamaan sukutauluja samaan, aikaisemmin käyttämääni formaattiin, tosin sillä edellytyksellä, että yhtä kattavaa ja lisätietoa sisältävää uudesta ei tule saamaan. Hakemistot tulen julkaisemaan, kunhan saan ne valmiiksi joskus tulevaisuudessa, jos saan.

Näiden projektien lisäksi jatkuva mielenkiinto harrastamaani rotua kohtaan on ajanut minua tutkimaan lisää tätä ihastuttavaa rotua sekä sen terveydentilaa.

Yhdistystoiminnassa olen ollut mukana vuodesta 2001 alkaen sekä toiminut seuraavissa luottamustehtävissä:

Yllämainittujen luottamustoimien tiimoilta olen ollut mukana järjestelmässä mm. SKKY:n erikoisnäyttelyä sekä saanut tilaisuuden olla mukana haku-, BH- ja pelastuskoirakokeiden, luonnetestien, mätsäreiden ja möllitokokisojen järjestelyissä, lisäksi olen toiminut HSKH:n pelastuskoirakouluttajana vuodesta 2004 alkaen jatkuen aina vuoteen 2007.

Plakkarista löytyvät vuonna 2004 suoritettu kasvattajan peruskurssin todistus, vuonna 2005 suoritetut PK- ja TOKO koetoimitsijakortit, sekä vuonna 2006 suoritettu LTE-koetoimitsijakortti (kortti uusittu vuonna 2010 ja 2015). Kennelnimianomus on toimitettu vuoden 2008 alussa FCI:lle käsittelyyn, joten sen vahvistusta odotellaan.

Kennelnimi asia saatettiin vuoden 2009 alussa päätökseen, kun FCI 30.1.2009 päivätyllä kirjeellä myönsi minulle kennelnimen, joka on PIKKU PURTILON.

Vuonna 2004 Suomen Schipperkekerho ry:n hallitus ja sen alainen jalostustoimikunta oli huolestunut rodun epilepsiatilanteesta ja ryhtyikin keräämään Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan ohjeen mukaisesti lisätietoa lähettämällä terveyskyselyjä koirien omistajille, yrittäen samalla tavoittaa mahdollisimman laajan joukon schipperken omistajia. Tavoitteena oli selvittää rodun sen hetkinen terveystilanne.

Yllämainittujen terveystietojen keräämisen jälkeen ja niistä saadun tiedon perusteella todettiin, että epilepsiatilanteelle tulisi yrittää tehdä jotakin.

15.2.2005 Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli, jossa kerrottiin koiran ensimmäisen epilepsiageenin löytymisestä kääpiömäyräkoirista. Tämän löydön takana oli silloin Torontossa asuva suomalainen tutkija, dosentti Hannes Lohi.

Yhteensattumien summa kuljetti rotua vääjäämättömästi kohti epilepsiaprojektia. 

Hannes Lohen mielenkiinnon herättyä schipperke- rodun epilepsiaa kohtaan, joulukuussa 2005 Suomen Schipperkekerho ry:n hallitus nimitti yhdistykselle ns. epilepsiaprojektiryhmän, jonka tarkoitus oli pitää yhteyttä yhdistyksen ja Lohen tutkijaryhmän välillä sekä toimittaa tutkijoille heidän tarvitsemaansa tietoa koskien koirien terveyttä, sukuja jne. Tässä ryhmässä toimi kolme henkilöä; Sanna  Hasu, Kristiina Laurell ja allekirjoittanut. Aktiivinen terveyskyselyiden kerääminen ja koiranomistajien esimerkillinaivosahkokayran_mittaus_pien.jpgen toiminta edesauttoivat rodun pääsemistä mukaan tutkimuksiin jossa se nyt on ja kiitos siitä kuuluu kaikille jotka kantoivat oman kortensa kekoon asian puolesta joko toimittamalla terveyskyselyn ja/tai verinäytteen koirastaan! Näiden toimien ja hienoisen onnenkantamoisenkin ansiosta tämä suhteellisen pieni rotu pääsi mukaan Hannes Lohen tutkimusprojektiin epilepsian osalta. Nyt schipperke-harrastajat elävätkin jännittäviä aikoja mahdollisen geenivirheen löytymistä ja sitä varten kehitetyn geenitestin valmistumista odottaen!

Uutinen tutkimuksen etenemisestä ja alustavista löydöistä julkaistiin 15.10.2010, lisätietoa tästä hienosta uutisesta voit lukea täältä

naytteenottoa_enkuissa_karen_bugg.jpg

Pelkkää koiraharrastusta ei suinkaan elämäni ole vaan lisäksi aikaa on jäänyt myös matkailuun. Euroopan kaupunkikohteiden lisäksi Keski-Aasia on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen lämpimän aurinkoisen ilmansa ja leppoisen elämänmenonsa ansiosta. Thaimaa eli vapaiden maa on saanut jakamattoman huomioni kolmasti, Prachuap Khiri Khan:in provinssiin kuuluva Hua Hin on tutkittu kahdesti ja Phang Nga:n provinssiin kuuluva Phuket kerran, unohtamatta tietenkään thaimaalaisten Krung Thep:ksi kutsumaa Bangkok:ia. Galleriasta löydät reissukuvia, joihin on tyytyminen siihen asti kun seuraava reissu on ajankohtainen…

Esittelyn voinee luontevasti kiteyttää seuraavaan Nicolas Charletin mietelauseeseen:

- Totta puhuen, parasta ihmisessä on koira -