Schipperkejen värit

FCI:n alaisten maiden, USA:n (AKC) sekä Kanadan (CKC) rotumääritelmien mukaan schipperken tulee olla yksivärinen, kokomusta, toisaalta Englanti (KC) sallii mustan värin lisäksi myös kokonaan keltaisen eli fawn:in kuten myös Australia (ANKC), Uusi-Seelanti (NCKZ) sekä Etelä-Afrikka (KUSA).

Schipperkeillä on tavattu hyväksyttyjen (musta ja keltainen) lisäksi ainakin seuraavia värejä; harmaa, sininen, musta-ruskein merkein (black&tan), musta-valkoisin merkein sekä ruskea. Lisäksi mainintoja muistakin väreistä, kuten black&silver on kirjallisuudesta löydettävissä.

AKC antaa seuraavat vaihtoehdot schipperken rekisteröintiväriksi:

black, apricot, black & tan, blue, chocolate, cream, fawn, gray, red, white sekä white markings.

Keltaiselle värille on, kuten ylläoleva listauskin kertoo, tarjolla useampikin eri vaihtoehto rekisteröintiväriksi. Lähinnä väri rekisteröidään sävyn tummuuden tai vaaleuden perusteella ja erisävyisten keltaisten merkinnät voivatkin vaihdella melkoisesti; blonde, creame, fawn, gold ja sable. Hyvin vaalea koira on ilmiasultaan ns. kermanvaalea kun taas tummimmat keltaiset muistuttavat selkänsä väritykseltä lähes suomenpystykorvaa. Huomioimisen arvoista kuitenkin on, että pigmentti on aina tumma.

Vuonna 2004 aloitettiin yhteistyössä Kanada / USA tieteellinen tutkimus koskien agoutikuvion ilmenemistä koirilla. Tutkimuksen julkaisu on hyväksytty vuonna 2006. Black & tan:in todetaan olevan agoutikuvio, siis tietty eumelaniinin ja feomelaniinin yhdistelmä, keltaisuus (fawn) taas on eumelaniinin täydellinen puute turkista.

Suomessa on syntynyt mustien lisäksi ainakin keltaisia (fawn), merkkivärisiä (b&t) sekä myös muutama harmaaksi rekisteröity yksilö, nämä kaikki mustista vanhemmista. Silloin tällöin syntyy myös valkomerkkisiä yksilöitä, yleisimmin merkit löytyvät varpaista, mutta niiden esiintyminen rinnassa tai päässä ei myöskään ole poissuljettu.

Linkit- sivulta löydät Don Nielsenin kennel Midwatch, tekstin koskien eri värejä schipperkessä, samalta sivulta löytyvät myös väritestejä tarjoavat yritykset.

 

Alla kuvat black & tan:sta, keltaisesta, ruskeasta, mustasta valkoisin varpain sekä harmaasta schipperkestä.

 b_t_schipperke_pien.jpg

 

 

 

 

 

 

 

fawn_schipperke_pien.jpg

 

ruskea_sch_pien.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

musta_valkoisin_varpain.jpg

 

 

 

 

 

 

 

sininen_schipperke_pien.jpg